Terugblik op de Talenten van de Langstraat voor en door vrijwilligers

Geplaatst op:

Van 3 t/m 6 oktober zijn de ‘Bedankdagen voor en door vrijwilligers’ in de gemeente Heusden georganiseerd. Deze vonden plaats op allerlei plekken; van Vlijmen tot Waalwijk, van Oudheusden tot Drunen en zelfs van Waspik tot Kaatsheuvel.

oor mij als beginnend vrijwilliger een nog onbekend fenomeen, zulke ‘bedankdagen’. En het is ontroerend mee te maken wanneer je als vrijwilliger zelf zo in het zonnetje gezet wordt.

Al weken van te voren ontving ik informatie over deze bijzondere dagen. Blij verrast ontdekte ik een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Op verschillende tijdstippen en plaatsen werden activiteiten georganiseerd door vrijwilligers voor vrijwilligers. Ik stel me zo voor dat er in dat ruime aanbod voor elk wat wils geweest is.

Eigenlijk heel toevallig kon ik donderdagochtend 4 oktober aanwezig zijn in de Overlaat in Waalwijk. Daar werd een soort van aftrap gegeven voor deze dagen. Als aanwezige vrijwilligers zijn we welkom geheten in deze prachtige, levendige en kleurrijke school, waar zoveel jonge mensen ook in de praktijk aan het leren zijn.

Zelf was ik al een tijd niet meer in een dergelijk school voor middelbaar onderwijs en ik heb m’n ogen uitgekeken.

Door leerlingen van de Overlaat werd ons een kopje koffie en prachtig klein gebakje (een ‘petitfour’ heet dat, geloof ik) aangeboden. In de feestelijke aangeklede omgeving ontmoette ik veel van m’n collega vrijwilligsters. Ja, er waren hier waren eigenlijk alleen maar vrouwelijke vrijwilligers aanwezig. bemoedigend om te merken dat ik al een aantal van hen heb leren kennen de afgelopen maanden.

Burgemeester Kleijngeld van Waalwijk sprak ons toe in onze hoedanigheid als vrijwilliger.

Hij benadrukte nog eens hoe belangrijk de inzet en aandacht van vrijwilligers is in onze maatschappij. En dat niet alleen omdat er altijd plekken zijn waar meer dan alleen betaalde handen nodig zijn. Maar zeker ook omdat zo de samenleving als gemeenschap een heel stuk menselijker en plezieriger kan blijven.

Hij benoemde ook hoevaak er ook jonge mensen als vanzelf de rol van vrijwilliger innemen. Daar, juist in deze school-omgeving bijvoorbeeld werd ons door de leerlingen een rondleiding aangeboden en een hele aangenamen behandeling van je handen. Met als feestelijk tintje een nagellak-sessie.

’s Middags nam ik deel aan de workshop ‘Schilderen op Muziek’ in Nieuwkuijk. Eerst even kennismaken, overigens weer met iets te drinken en zo’n heerlijk petitfour-tje van de Overlaat. En dan samen met de vrijwillig begeleidster May en een groep van deze collega’s-vrijwilliger kregen we een mooie, inspirerende middag cadeau. Een heerlijke manier om je te ontspannen, luisterend en schilderend, te midden van medemensen met wie je samen deel bent van die groep vrijwilligers. Op één of andere manier besefte ik dat de groep van mensen die zich vrijwillig inzet op allerlei plaatsen wel heel groot moet zijn. Om mij heen loop ik, waarschijnlijk dagelijks, tussen mensen die ergens, energiek en met plezier hun steentje bijdragen door dat te doen waar ze goed in zijn met en voor anderen. Het doet goed te weten dat je deel uitmaakt van zo’n gemeenschap.

Met een werkstuk en een hele ervaring rijker vertrok ik naar huis. Ik bedank dan ook May, en met haar alle andere begeleiders van deze verschillende workshops. Niet in de laatste plaats overigens diegenen die zich voorbereid hebben op het aanbieden van een dergelijke activiteit, die dan door omstandigheden niet door ging.

Een mooi aanbod en een waardevol initiatief, deze bedankdagen voor en door vrijwilligers.

Het maakt des te meer duidelijk hoe levendig en inspirerend dit werk van vrijwilliger en vrijwilligster kan zijn.

Misschien weet u het al, maar voor de zekerheid zet ik toch nog even de organiserende organisaties op een rij:

Bijeen; Vrijwilligershuis Heusden; Contourdetwern en Vrijwilligerspunt Waalwijk.