Visualiseren voor beginners bij Vermeulen & Vermeulen

Geplaatst op:

Reizende reporter Ingrid Veldkamp: ‘Visualiseren voor beginners’, voor mij een thema waar ik wel nieuwsgierig naar was. Met plezier vertel ik wat meer van een cursus die ik vlak voor de vakantie kon volgen.

Meestal is het aanbod van de vrijwilligersacademie uitgebreid en rijk gevarieerd. Alleen wanneer je op dit moment in de rubriek van de Vrijwilligersacademie kijkt, dan is het even stil. We staan dan ook aan het begin van de vakantieperiode. Nog voor de vakantie werd de workshop ‘Visualiseren voor  beginners’ gegeven.

Het was een warme maandagavond en ik reed op de fiets naar het bedrijf Vermeulen en Vermeulen op de Vimmerik in Vlijmen. Het betreft een bedrijf in reclame, belettering, car-wrapping en display-materialen.

Buiten dus nog warm, maar binnen was een deel van de ruimtes gelukkig koeler. We werden verwelkomd door Max Moonen, onder andere ontwerper bij dit bedrijf en Peter van de Wiel, cartoonist.

Er stonden een paar grote vaste werktafels klaar. Het was duidelijk dat daar getekend kon gaan worden. Eerst kregen we iets te drinken.

Vooral Peter zal ons deze avond begeleiden en zijn eerste vraag is wie denkt dat hij of zij niet kan tekenen. Ja, veel vingers gaan de lucht in en het is een opluchting wanneer hij vertelt dat eigenlijk elke tekening goed is wanneer deze voor een ander duidelijk is qua betekenis en bedoeling.

Al snel wordt verteld hoe een klein tekeningetje onder andere het geschreven woord kan verluchtigen. Sowieso worden bijvoorbeeld de gemiddeld genomen saaie teksten als jaarverslagen, notulen van vergaderingen en allerlei andere beleidsstukken makkelijker toegankelijk met plezierige en humoristische tekeningetjes. En soms geeft zo’n schijnbaar eenvoudige visualisatie onmiddellijk duidelijkheid.

Gedurende de avond krijgen we een aantal opdrachten om, meestal snel schetsend, een bepaalde figuur te tekenen. Schetsen betekent in dit geval, licht en snel iets neer zetten, zonder dat te willen verbeteren of er in te gaan gummen. Al tekenend komt een figuurtje wellicht als vanzelf te voorschijn. Later gaan we ook aan de slag met in een tekening, beweging weer geven, en er zijn voorbeelden, hoe je dat dan kunt bewerkstelligen.

Een andere set oefening gaat over de verschillende manieren om in een op zich eenvoudig object, denk bijvoorbeeld aan een cirkel, schaduw en licht weer te geven. Dit kan door belijning, arcering noem je dat dan, maar ook door kleuren die van licht naar steeds donkerder verschuiven.

Zowel Peter als Max vertellen dat tekenen niet persé zo iets als talent vereist. Het helpt natuurlijk wel, maar bovenal is het heel veel oefenen, 10.000 keer steeds weer opnieuw en dus vraagt het om plezier. De speelsheid maakt dat het wat kan worden.

Het is leuk om de voorbeelden van Peter zelf te zien. Hoe snel hij in de loop van de tijd bijvoorbeeld een gezichtje kan tekenen met een heel specifieke uitdrukking er op. Het zijn echt eenvoudige lijnen, tenminste…., zo het lijkt wel.

In een paar verschillende oefeningen hebben wij, de deelnemers heel wat ingevingen mee gekregen. En er was ruimte om vragen te stellen

Daarna krijgen we deels op ons verzoek nog een rondleiding door het bedrijf Vermeulen en Vermeulen. Plezierig om te zien hoe zij een print, of beeldvorming doorvoeren in allerlei praktische outfits. Het logo, de ruitjes of visuele kubusjes (zo noem ik het maar even) staan op veel verschillende plekken. Opbergplekken, roosters, maar ook gewoon op de ramen die in het bedrijf zelf aanwezig zijn. Indrukwekkend is wat mij betreft ook een zogenaamde ‘ingepakte auto. De bestelbus van Vermeulen en Vermeulen, die op een prachtige manier ingepakt is in een laag van kleur verlopende ruitjes. Schitterend. Hij was nog niet klaar, maar dat komt vast en zeker in orde.

In de warme zomeravond fiets ik weer naar huis en droom later van schitterende foto’s als een spandoek gewoon boven mijn voordeur.