Voor vrijwilligers


Je wilt graag je passie en talenten inzetten. Iets doen waar je goed in bent en iets betekenen voor een ander. Dat geeft je een goed en trots gevoel. Of misschien wil je vrijwilligerswerk doen omdat het goed is voor je netwerk. Waarmee je je vaardigheden ontwikkelt en nieuwe mensen en organisaties leert kennen. Of je wilt gewoon een leuke tijd hebben, plezier maken met anderen en van betekenis zijn.

Vrijwilligerswerk is er voor iedereen.

Je bent bij ons van harte welkom om je te oriënteren. Tijdens het talentgesprek kijken we samen wat jij leuk vindt, waar je goed in bent en wat het best bij je past. Eventueel maken wij een vervolgafspraak zodat je thuis nog eens kunt nadenken over de mogelijkheden.

Vervolgens zorgen wij voor een passende bemiddeling naar de geschikte vrijwilligersplek. Na een kennismakingsgesprek bij de vrijwilligersorganisatie kun je daar aan de slag.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) staat ook wel bekend als een bewijs van goed gedrag. Je hebt voor vrijwilligerswerk soms een VOG nodig. Je krijgt de verklaring als je geen strafbare feiten hebt gepleegd die een bezwaar kunnen zijn voor het werk.

VOG aanvragen
Je vraagt de VOG aan via een formulier bij de gemeente of via DigiD. Je kunt het aanvraagformulier ook downloaden op de website van Justis.

Gratis VOG
Vrijwilligers die met minderjarigen of met verstandelijk beperkte mensen werken, kunnen aanspraak maken op een gratis VOG. De vrijwilligersorganisatie moet dit voor u digitaal aanvragen. Regel dit vooraf, een vergoeding achteraf is niet mogelijk.

 Vraag en antwoord elektronische VOG aanvraag (pdf)

Aanvragen bij de gemeente

Verklaring omtrent het Gedrag

Voor vrijwilligers in de gemeente Heusden is een collectieve verzekering afgesloten: de Vrijwilligerspolis. Hierin zijn geregeld de risico’s van aansprakelijkheid en ongevallen. Ook de Bestuurdersaansprakelijkheid en de Rechtsbijstanddekking zijn collectief verzekerd.

Onder de Vrijwilligerspolis zijn verzekerd de organisatie zelf, de vrijwilligers van de organisatie, stagiaires in het kader van School Maatschappelijke Stages en verkeersregelaars. Meer informatie, waaronder de volledige polisvoorwaarden, vind je op www.vrijwilligersnetnederland.nl

Wat past bij je?

Benieuwd naar wat voor type mens jij bent? Download hieronder de test en kom erachter wat voor type mens je bent. Let op, je hebt excel nodig om de test te kunnen uitvoeren!